bio

Saxofonist en componist/arrangeur Thijs van Otterloo werd in 1973 geboren als jongste zoon van componist en dirigent Rogier van Otterloo (1941-1988). Van jongs af aan kwam hij veel in aanraking met muziek en kwamen Nederlandse jazz-grootheden zoals Rita Reijs, Louis van Dijk, Piet Noordijk en vele anderen bij hem thuis over de vloer. Op driejarige leeftijd werd bij Thijs al een absoluut gehoor ontdekt en niet lang daarna begon hij zelf composities te maken. Toen hij 12 jaar oud was begon Thijs, geïnspireerd door platen van David Sanborn en Michael Brecker, altsaxofoon te spelen. Dit bleek een schot in de roos. Toen hij twee weken speelde maakte hij al een opname met vader Rogier, die daarvoor speciaal een compositie geschreven had. 


Als tiener stond Thijs regelmatig op het podium en gold toen al als een buitengewoon talent. In die tijd ontstonden ook een paar van zijn mooiste composities. In 1999 studeerde hij af aan het Utrechts Conservatorium met als hoofdvakken Saxofoon en Compositie. Piet Noordijk, Toon Roos, Mark van Vugt en Henk Alkema waren zijn belangrijkste docenten.


Sindsdien heeft Van Otterloo talloze arrangementen geschreven voor het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, zoals een kwart van de stukken van de succesvolle theatershows ‘A Tribute To Michael Jackson (2011)’ en de helft van ‘Tommy’ (2002). Ook aan het Metropole Orkest leverde hij zijn bijdragen, zoals de arrangementen voor de film ‘Lijmen, Het Been’ (met producent Ruud Den Drijver, 1999). Ook andere militaire kapellen bedient Thijs van arrangementen, zoals bijvoorbeeld De Marinekapel Der Mariniers. In 2011 komt daar als vaste opdrachtgever ook Het Brabants Orkest bij (inmiddels gefuseerd tot Philharmonie Zuidnederland), en in 2012 schrijft Thijs een spetterend stuk voor het Nieuwjaarsconcert van het jonge en ondernemende J.O.N.G Ensemble. Ondertussen blijven de ideeën voor eigen composities komen. Deze schetsen verwerkt hij in nummers voor zijn eigen band, maar ook steeds vaker in compositieopdrachten, zoals zijn driedelige ‘Summer Sketches’ (technisch onspeelbare pianomuziek voor pianola, 2006), ‘Saint-George (and the Dragon)’ voor Fanfare (2006) en ‘La Parisiènne’ (easy ballad voor Harmonieorkest) in 2009. Onlangs ging er nog een stuk voor 2 saxofoons in première (‘Modern War Suite’, 24 maart 2013, Amersfoort). Inmiddels heeft Thijs aardig wat eigen composities volledig uitgewerkt voor harmonie (danwel Metropole)-bezetting. Thijs dirigeert zijn eigen werken regelmatig. Thijs heeft 10 jaar lang voor de Amersfoortse bigband ‘On the Move’ gestaan. Momenteel is hij dirigent van de “Later als je Bigband.” Ook die band speelt veel arrangementen van zijn hand. In 2013 trad hij op als solist 


In 2003 richtte Thijs het “Thijs van Otterloo Kwintet” (Simon Gitsels - toetsen, Marcel Dorenbos/Erik Rutjes - gitaar, Rowin Tettero - drums en Reyer Zwart- bas) op, zodat hij zijn kwaliteiten als schrijver en speler kon bundelen. In 2007 bracht hij met deze band zijn eerste album ‘Miles Away’ uit. Hier is hij zowel op alt- als sopraansax te horen met eigen composities en enkele klassiek geworden popsongs. Zanger Hartog Eysman vertolkt de solostem in twee nummers. Daarnaast is een aantal stukken voorzien van geraffineerde blazersarrangementen.

In 2007 krijgt Thijs de eer om een nieuwe compositie van de wereldberoemde Canadese zanger/ hitschrijver Gino Vannelli te arrangeren voor symfonieorkest, en vervolgens –met nog een ander stuk- voor het Metropole Orkest. De samenwerking bevalt van beide zijden prima, en later mag hij een aantal keren op saxofoon meedraaien in Gino Vannelli’s European Band (met als hoogtepunt een optreden op het Jazz Festival in Cannes (2010).

Sinds december 2008 heeft Thijs naast zijn andere werkzaamheden een vaste aanstelling als tenorsaxofonist in het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. In mei 2014 mocht hij op het Breda Jazz Festival maar liefst VIER composities van zijn hand met het orkest spelen.

Als saxofonist en arrangeur heeft Van Otterloo samengewerkt met diverse beroemdheden als Gino Vannelli, Leona Philippo (winnaar TVOH 2012), Jacqueline Govaert (Krezip), Gerard Van Maasakkers, Frits Lambrechts, Ronnie Cuber, Derek Watkins, Ellen ten Damme, Esther Hart, Marjorie Barnes, Frits Lambrechts, Tony Sherman, Bert Heerink, Thijs van Leer, Eef Albers, Pim Jacobs, Hans Dulfer, Deborah Brown, Erik Vloeimans, Gé Reinders, Bert van den Brink en vele anderen.


Thijs van Otterloo heeft altijd al een fascinatie voor goede popsongs gehad, evenals een voorliefde voor een symfonische orkestklank. Daarnaast laat hij zich graag inspireren door grote solisten als David Sanborn, Toots Thielemans en Wayne Shorter. Zijn stijl laat zich dan ook goed omschrijven als orkestraal, modern en toegankelijk met de nodige ruimte voor improvisatie: jazz! Thijs streeft ernaar om elke luisteraar te raken met zijn muziek. Hij combineert daarom graag eigen composities met zijn favoriete popsongs en jazzstandards. Zijn optredens krijgen daardoor een mooie spanningsboog. 


Thijs van Otterloo in de Pers:

‘Thijs van Otterloo wil muziek maken die qua ritmiek een jongere generatie aanspreekt, maar met een geluid dat ook oudere luisteraars ligt’, Lex Lammen (Jazzflits)


‘Vertrouwenwekkend, maar met een bite’, Sjaak Rodenburg (Elsevier)


‘De composities en arrangementen op ‘Miles Away’ zijn van zeer hoog niveau, er wordt lekker gespeeld en de productie voelt aan als een warm badje’, Gerben van Nazareth (Musicmaker)


 © tvo